Så går du ner i vikt

Av finländska män är 66% överviktiga, 20% lider av fetma. Av finländska kvinnor är 46% överviktiga, 19% lider av fetma. År 2015 finns det i Finland mera överviktiga än normalviktiga. (Källa: https://www.thl.fi/fi/tutkimus-ja-asiantuntijatyo/hankkeet-ja-ohjelmat/kansallinen-lihavuusohjelma-20122015/lihavuus-lukuina/lihavuuden-yleisyys-suomessa)

Om alla dessa mirakeldieter, svältkurer, piller, soppdieter, snabba lösningar skulle fungera, varför har vi så många överviktiga då?

Mirakelpiller funkar eller...

Mirakelpiller funkar eller…

Klart dessa fungerar till en början, alltså du går ner i vikt. Får man mindre kalorier i sig än man förbrukar, så går man ner i vikt. Simple as that, eller? Nja, problemet är väl det att få människor förändrar sina kostvanor på lång sikt. Man är på sin diet x-antal veckor, går ner x-antal kilon, slutar dieten och börjar äta likadant som man gjorde före dieten. Det är lite som om man sku fortsätta att slå sitt huvud i väggen, fast man redan konstaterat att man inte kommer någonvart.

Om en kvinna i 30-års åldern, som väger ca. 65kg, har ett lätt jobb och rör på sig några gånger i veckan behöver ~1500Kcal bara för att hennes livsfunktioner ska funka, dvs. om hon skulle bara ligga 24h och inte röra en fena, så hur i all sin dar tror ni hennes kropp reagerar om hon kör en diet på under 1000Kcal?

Tror ni det är någon nytta med hennes träningar, då det varken finns energi eller byggmaterial i hennes kropp? Om man äter mindre än kroppens grundämnesomsättning, så börjar kroppen också förbruka mindre energi och går in i ett nedbrytande tillstånd.  Visst, går man ner men mycket långsammare eftersom ämnesomsättningen är 10-50% långsammare och det som i först försvinner är muskler. För när kroppen behöver snabbt energi tar den det från musklerna. till sist från fettlagren. Så vill du går ner i fett eller muskler?

Så skulle det då inte vara klokare att äta mera, för då förbrukar man mera? Om du har energi i kroppen, så orkar du träna bättre och igen förbrukar mera. Om du har tillräckligt av bränsle i kroppen, så orkar kroppen bygga muskler, muskler förbrukar mera energi än fett och åter igen så får man högre ämnesomsättning.

Så sluta slå huvudet i väggen och ta och sväng om istället, sluta svälta dig själv, sluta rådda till din kropp och ämnesomsättning med ”mirakeldieter”! Jag vet att det inte är alltid så lätt, men med små steg kan man göra stora förändringar.

Så mitt tips för dig som vill gå ner i vikt på ett hälsosamt och hållbart sätt:

Ät ren och hälsosam mat, ät tillräckligt med mat, ät tillräckligt ofta, rör på dig, så kommer din kropp och ditt sinne att tacka dig!

Ta hand om din kropp