Hjälp för mammamagar

I tisdags så åkte jag tidigt iväg till Stockholm för att delta i en vidareutbildning för Cert. Mammamagetränare. Ni som inte vet vad en Cert. Mammamagetränare är, kan jag förklara kort: Vi är utbildade för att hjälpa mammor (och även kvinnor som inte fött barn och män) med låg kontroll i djupa magmusklerna, Orsaker varför man kan få låg kontroll i djupa magmusklerna är t.ex. graviditet (djupa magen har blivit uttöjt och har inte återhämtat sig spontant), övervikt, mekanisk påfrestning (t.ex. situps), genetiskt, magoperation.

Ett tecken på låg kontroll är att man har en delning mellan raka magmusklerna, en diastas. Då har bindväven i buken blivit så uttöjt, att den inte kan skapa kontroll och syns då tydligt på bindvävslinjen som går mellan raka magmusklerna. Andra tecken då man kan misstänka att man har låg kontroll är putande mage, när man gör en sit-up kommer det en pyramid eller limpa på magen, inkontinens, ryggont, känslan att man inte kan kontrollera bålen. Fortfarande anses det på många håll att diastas är endast estetiskt, FAST kvinnornas erfarenhet berättar helt annat OCH det finns flera studier som påvisar att diastas orsakar stora funktionella besvär.

magmuskeldelning rectus diastasis recti

mammamage handledning niina fred body for mama mage

Denna gång fick vi lära oss om centrala och nedre gördeln, hur magen och ryggen är kopplat till sätet och benen. Allt sitter ihop. Finns det låg kontroll i bålen, påverkar det hela kroppen. Om inte en del fungerar som det ska, kommer det att påverka rörelsen, styrkan och kontrollen i hela kroppen.

Att utbilda mig till Cert. Mammamagetränare är en av det bästa sakerna jag gjort. Jag känner är på rätt väg, det här är det jag vill göra, det här är min passion; PT, mammamage och nu knyta ihop allt med massörsutbildningen.

Här kan ni gå in och läsa lite om kursen jag gick.