WAU! Jag vill göra det här på nytt!

Det är många som tycker vi är tokiga som utsätter oss för bl.a. is, vatten, eld och el då vi deltagit i hinderloppet Tough Viking (TV). Och visst har de lite rätt, man bör vara funtad på det sättet bara för att anmäla sig. Men det är inte alls ett krav att vara elitlöpare för att kunna delta, nej nej, långt ifrån. Är du bara villig att utmana dig så har du kommit rätt. Med bara en månad kvar att anmäla sig till träningsgruppen 20~Viking~16, kan det vara någon som sitter och tänker att ni inte klarar av att genomföra ett TV lopp.

Jag pratade med Sonja som var med i senaste träningsgruppen 20~Viking~15 och deltog i TV, Kungliga Djurgården i Augusti 2015. Nedan följer ett urplock från hennes upplevelse.

IMG_086920~Viking~15 gänget strax före start

Vad var det som gjorde att du anmälde dig till 20~Viking~15 gruppen?

Jag såg en annons på Facebook och ville veta mera. På hemsidan fanns ett videoklipp från förra årets tävling med 20~Viking~14 gruppen. Jag var fast! Måste slippa med! Galet, fartfull och krävande, passar precis åt mig.

Vad har du motionerat/tränat tidigare?

De senaste åren har jag varit bara helt vanligt motionär. Sprungit, varit med på olika jumppatimmar, rodd och sånt. Förr har jag dansat balett och ridit. Så kontrollen över kroppen och fartfyllda träningar har tidigare varit en stor del av mitt liv.

Vi håller 13 gemensamma träningar under perioden januari-augusti. Där emellan är det egen konditionsträning och olika styrkeutmaningar som ska utföras.

Vad förväntade du dig av träningarna med gruppen?

Nya sätt att använda kroppen och att få nya utmaningar. Även att få känslan att vi alla har samma mål, vi vill och vi kan!

Vikingtestet som vi håller i början och slutet av träningsperioden består av 365 repetitioner fördelat på 9 olika övningar och utförs på tid. På vinterns inledande test var det lite nervöst bland deltagarna, som så bör vara. Alla klarade dock testet med bravur och dessutom förbättrade alla sin tid vid andra testtillfället i början av augusti, upp emot en minut var de största förbättringarna. En deltagare var och nosade på Hövdingens rekord men orken tröt på de sista momenten så tiden rann iväg.

the beginning of the vikings

Vikingtestet, rekord 9:18

I vilket skede var det som tyngst under testet?

Första punkten tycker jag, då man stiger upp på en traktorring, blev väldigt tung mot slutet. Trettio, fyrtio gånger går hur bra som helst, men sen började det kännas. Och sista L-löpningen tog nog sista orken ur mig. Varje punkt i sej var någorlunda enkla och lätta. Men när man slår ihop allt och försöker vara så snabb som möjligt – då blir det tufft.

Vi provade på många olika moment under träningarna för att vara förberedda på TV så gott det går. Springa, simma, bära och klättra var vardag i de gemensamma träningarna. Vi blev beskjutna under löpning, hoppade och hängde i allt vi hittade men främst av allt hade vi roligt tillsammans under tiden.

Vilken vikingträning tycker du var den tuffaste?

Att klättra över väggar och upp på stegar och våga släppa taget där. Jag är lite höjdrädd, så att klättra upp för en vägg är en utmaning för mig. Men det klarade jag! Men sen sa kroppen emot då vi skulle klättra upp på en monkey bar och gå PÅ den! Huh huh! Det klarade jag inte av. Kanske en annan gång…

sonja walls3Sonja bemästrar väggarna på Tough Viking

En stor del av den egna vinterträningen gick åt till att förbättra konditionen. TV är 15km långt och det blir ett tungt lopp att genomföra ifall det redan är oöverkomligt att springa 15km hemma. Men med två konditionspass/vecka under vintern kommer man långt. T.o.m så långt att man fick en annan deltagare som är crossfit utövare och tidigare inte sprungit längre än 10km att tycka 15km på TV var kort och sedan ännu delta i det 16km långa Botnialöpet på sensommaren.

Ett antal träningstimmar senare och efter många gemensamma skratt var träningarna gjorda och formen finslipad så vi styrde skutan mot Stockholm och TV. Väl framme på tävlingsplatsen i Stockholm gick vi runt och såg några hinder, bl.a. den 4,5 meter höga rampen.

Froosh rampage tidigt en lördagmorgon i augusti.

Hur gick tankarna i huvudet då?

Högt. Är det möjligt att komma upp? Säkert är det då det är med som ett hinder, men slipper jag upp? Vågar jag springa tillräckligt hårt och kasta mig mot väggen, upp i luften och försöka få tag i kanten?

Två minuter till start och en hel hög med Amerikanska fotbollsspelarna som väntar vid första hindret, hur var det med nervositeten?

Fem minuter före starten började jag vara nervös. Två minut före starten var det redan för sent att vara nervös så jag andades lugnt och djupt. Tittade på klockan och var ivrigt att slippa iväg. Min plan var att springa i närheten av andra deltagare så att fotbollsspelarna inte skulle kunna tackla mig fritt. Jag lyckades springa genom hinder med bara fyra-fem lindriga tacklingar.

WP_20150829_0072015 års upplaga av Tough Viking´s kronjuvel, Kungliga Djurgården Stockholm

Det var 1,5mil (som svenskarna säger) och 30 hinder som skulle avverkas under loppet. Var det i något skede som du ångrade att du startat?

INTE EN ENDASTE GÅNG!

Vilket hinder var roligaste under Tough Viking?

Jag tyckte jätte mycket om de olika vattenhindren. Min favorit var den var man först kröp genom ett rör och kom ut i vattnet, sen vadade och simmade man ut till pontoner. Vattnet var helt grått av lera. Jag kunde inte ens tänka på att hålla ögonen öppna då jag dök under pontonerna. Vattenbotten var väldigt ojämnt så jag var tvungen att leta efter var det gick att stiga. Efter pontonerna var det att simma och vada in mot stranden. Sista biten kröp jag i leran, våt och lerig överallt och skorna fyllda med lera och sand. Men vilken underbar känsla när jag kom upp på land igen!

 

WP_20150829_013

Vilket hinder är du stoltaste över dig själv att du klarade av.

Stoltaste över mig själv är jag av container hindret. Man klättrade upp på två containrar, sammanlagt kanske 6-7 meter högt. Med min rädsla för höjder var det inte självklart att komma upp dit. Så stort tack till Hövdingen och våran grupp att jag kom mig upp och över det hindret. Ensam skulle jag inte ha klarat av det.

Det sista fasade 10.000 Volt avklarat och medaljen hänger runt halsen. Hur skulle du beskriva känslan?

WAU! Jag vill göra det här på nytt!


Målgång för 20~Viking~15 deltagarna

Kan du tänka dig att ställa dig på startlinjen en gång till?

ABSOLUT! Ses på Tough Viking 2016 i Stockholm i augusti!

Sista anmälningsdagen för 20~Viking~16 är den 19.12.2015 och i skrivandets stund finns endast fyra platser kvar. Eftersom intresset var så stort utökade vi deltagarantalet till hela 16. Kom med i gemenskapen och upplev stämningen av 5000 deltagare och 50.000 påhejande åskådare. 12 januari kör vi igång med träningarna, då står Sonja ivrigt först i kö för att få genomföra Vikingtestet. Antar DU utmaningen? Du kan anmäla dig via länken! Eller om du har frågor så ring Hövdingen på 0447375236.

IMG_0872Medaljen runt halsen och leende på läpparna