Vart tar fettet vägen?

Vad händer egentligen när du går ner i vikt? Förhoppningsvis blir du av med extra fettmassa och inte så mycket muskler, men vart tar det vägen. Har du någonsin funderat på det? Förbränner du fettet och svettas ut det på dina träningar eller hur hänger det ihop. Någonstans måste det ju ta vägen. En Australiensk studie vid University of New South Wales från december 2014 visade att över 50% av de 150 läkare, dietister och personliga tränare som tillfrågats inte vet svaret. Det vanligaste felaktiga svaret var att fett omvandlas till energi och kroppen gör sig av med fettet genom en värmeökning.

Fett är atomer i grund och botten, alla atomer har en vikt och de kan inte bara försvinna, de måste omvandlas och flytta någon annanstans. Okej, men vad är det som händer då?

Den kemiska formeln för fettförbränning ser ut som följande:
Taget ur bloggen Hjärnfysik som kan hittas här.

C55H98O6 + 76O2 → 55CO2 + 49H2O + ATP

Fett + syre → koldioxid + vatten + energi

Här efter följer 5-10 år universitetsstudier eller liknande, något som jag saknar. Det låter bara svisch när det blåser över mitt huvud. Förenklar kan vi säga att ca 85% av fettet andas du ut samt övriga 15% lämnar kroppen som vatten. Läs mer om vad som egentligen händer via länken ovan. Tycker du om många långa formler och tal så är det sidan för dig.

Som ett exempel kan vi ta att du går ner 10 kg i fettmassa, då andas du ut 8,5kg koldioxid och 1,5kg vatten lämnar som sagt kroppen via diverse kroppsvätskor. För att bryta ner och oxidera 10 kg fett behöver vi andas in 29kg syre. Tyvärr är det inte bara att stå och andas, någonstans på vägen måste du också göra dig av med runt 70.000 kcal. Här kommer träningen in, vid ansträngning ökar du på syreintaget och energiförbrukningen och på så vis kan kroppen omvandla mer fett. Under en dag kan du utan extra ansträngning tappa runt 100g i fettmassa, med träning kan du öka den mängden. Tappar någon 3kg på ett par dagar är det inte fett i varje fall, det är främst vätska som gått ut kroppen. Lika lite går du upp 3kg av en burgare på lördagskvällen, igen handlar det om vätska i kroppen.

now is the timeDet går inte att komma ifrån träning, kost och vila för att ha ett hälsosamt och hållbart liv, vi är inte byggda för det. Så lever du inte ett aktivt liv redan, kan du börja idag! Behöver du hjälp att komma igång, boka in en gratis PT konsultation med oss, så ser vi tillsammans vad som skulle vara optimalt för dig.

Boka gratis PT konsultation