Geocaching

Vardagsmotion del1 – Geocaching

En serie inlägg under temat vardagsmotion kommer att växa fram med tiden. Utöver små saker som att ta trappan istället för hissen, parkera bilen lite längre bort eller varför inte ta cykeln till jobbet, kommer jag att ta upp aktiviteter för att få en aktivare vardag och en hälsosammare liv.

Jag kör igång denna serie med Geocaching.

Som gammal orienterare har jag många gånger funderat på geocaching och tyckt det låter lite för lätt. Har man exakta koordinater och en GPS-enhet, var är då utmaningen? Det är ju bara att gå raka vägen till punkten, med karta i hand måste man ju ändå hålla koll var man befinner sig.

bfl geocaching 1Tillsammans med familjen beslöt vi dock att testa denna hobby.  Jag kollade upp en passlig rutt runt skidspåret i Kvevlax. Sex cacher valdes som finns utplacerade på eller i närheten av spåret. Det blev en rutt på ca 3km , en fin mjukstart för att känna på geocaching. Ganska roligt att man sprungit förbi tiotals gånger utan att veta om dessa små skattgömmor.

Medan mellersta killen sov dagsömn, matade jag in koordinaterna i GPS-enheten och fyraåringen ritade en karta över rutten. Den skarpsynte kan se att det är en någorlunda tolkning av Kvevlaxspåret. Smörgåsar och vatten packades med i ryggsäcken och så var det bara att ge sig iväg.

Minstingen fick hänga på mammas mage hela vägen, tvååringen varierade med att gå att och sitta i bärselen på min rygg medan fyraåringen tog sig fram på sparkcykel.

Vad är Geocaching?

Geocaching är en sysselsättning som passar alla som äger en bärbar GPS-enhet. Man kanske kan kalla det för en modern version av skattjakt. Någon gömmer en burk eller liknande någonstans, med en loggbok och en penna som viktigaste innehåll. Koordinaterna till gömman publiceras, ibland tillsammans med ledtrådar, på www.geocaching.com. Intresserade kan sedan leta upp gömman (cachen) och anteckna sig i loggboken.

Geocaching började i USA år 2000, i dagsläget finns över 2,2 miljoner cachar runt om i världen. Här i Korsholm/Vasa kan man besöka runt 840 stycken. Det tar sin tid att runda dem, så det är bara att sätta igång.

Vad behöver man?

  • Registrera sig på geocaching.com (gratis)
  • En bärbar GPS-enhet där man kan mata in koordinater
  • En penna, ska finnas på cachen men saknas ofta

Något annat behöver du inte ha. Valet för navigeringen föll på en smarttelefon och pulsklocka med inbyggd GPS för vårt första äventyr. Har men inte någon GPS-enhet eller om man inte vill gå omkring med sin smarttelefon i högsta hugg, kan man köpa en t.ex. från Kiven alla, pris från 129€ och uppåt. Kiven alla är ett finskt företag som specialiserat sig på geocaching, de driver även den finska sajten geocache.fi.

Efter att vi parkerat och alla kommit ur bilen visar klockan 276m till cachen. Vi traskar iväg och närmar oss första pricken på skärmen. Det dyker upp ett meddelande ”arriving in 2” och vi börjat titta oss omkring. Det tar inte länge före vi hittar första cachen och glädjehoppen fortplantar sig bland oss alla. Den var inte så svår, vi beger oss vidare mot nästa cache.

bfl geocaching 3 Vi hittar punkt nummer två men efter 10-15 minuters letande ger vi upp. Vi kan göra ett nytt försök på vägen tillbaka. De övriga cacherna hittar vi bra, endast några minuters sökande krävs för att finna burken. Vi har nu hittat 5 av 6 och gör ett försök till med nr 2. Vi sätter 10-15 minuter till på samma ställe och försöker finkamma alla små gömställen nära punkten, dock utan att lyckas. Rikligt med blåbär och lingon hinner i varje fall barnen få i sig.

Vi måste ge upp för denna gång, men jag kan lova er att jag är där igen om några dagar för att hitta cachen. Under tiden vi gått runt spåret har telefonen meddelat att det finns ett par cacher i närheten. En råkar vara precis bredvid parkeringen, så den lyckas vi få som en bonus för dagen. Då plingar det till igen och en ska befinna sig bredvid vägen på hemvägen. Vi stannar även där och få således ihop 7 av 8 cacher under vårt första geocachingäventyr.

Jag tror vi är bitna hela familjen!