Konsten att knyta en sko

Detta är en liten sak som jag stör mig på vid träning, idrottsevenemang och även i vardagen. En sån liten grej som att knyta en sko, kan det vara så svårt? Ja tydligen!

Man kan dela in problemet i två delar, de som knyter ”fel” och de som knyter ”dåligt”. Jag koncentrerar mig på de som knyter fel först. Det har främst en estetisk funktion för själva knuten, men oj vad det skär i ögonen att se. På hala skosnören är det även betydligt sämre hållbarhet på knuten, detta p.g.a. att den glider lättare då man knyter fel. Nedan till höger en knut som den ska vara och till vänster en felaktig.

bfl_david_fred_knyta_skor_mormor

bfl_david_fred_knyta_skor_rabandsknop_rattbfl_david_fred_knyta_skor_rabandsknop_felOrsaken till detta kan förklaras med en råbandsknop. Som den högra bilden visar löper båda ändorna ut på samma sida om öglorna. Den vänstra bilden visar en felaktig råbandsknop, där ändorna går ut på olika sidor om öglan. Denna variant går under många namn, de vanligaste är smällknut eller käringknut.

Gör du rätt löser det ofta problemet med att skosnöret går upp under  träningen, men ibland räcker det inte riktigt till. Ta bara en fotbollsmatch som exempel. Ingen skillnad om du ser på en div. 3 match i Finland eller en La Liga match i Spanien. Alltid är det någon som tar en konstpaus och knyter skorna vid ett inkast eller när frisyren blivit sned.

Vidare till de som knyter dåligt. Som orienterare var det att tejpa ihop skosnörena på träning och tävling. Sedan 16-års ålder har jag dock aldrig tejpat skorna mer, detta för att jag blev lärd hur man knyter skorna ordentligt. Knuten är lika lätt att knyta som en vanlig knut och det som är mer häpnadsväckande är att den även kan öppnas lika enkelt.

Knut satt vid en knut och knöt en knut.
När Knut knutit knuten var knuten knuten.

Sedan jag börjat använda denna knut, har vid ett tillfälle ena skon öppnat sig under en orienteringsträning. Alltså en gång på de senaste 16 åren, inte så dåligt enligt mig själv. Så mycket litar jag på denna knut att jag t.o.m. vågar påstå att jag knutit skon fel vid denna träning.

bfl_david_fred_knyta_skor_anvisningarVad är då så speciellt med denna knut? Inget egentligen, kaninen springer bara runt trädet två gånger. Det finns många sätt att använda sig av, slutresultatet är dock samma. Själv använder jag mig av metoden med kaninöron. Låt mig förklara.

Slå en enkel knut och bilda två kaninöron av snörena. För att göra en korrekt knut är nästa steg det viktigaste. Se hur det blå snöret löper över det gula när den första knuten är slagen. När sedan kaninöronen korsas måste det blåa snöret gå ovanpå igen. Gör du detta kommer du att få en korrekt slagen knut.

För att sedan göra den extra hållbar vrider du bara ena örat två varv runt det andra och spänner sedan knuten. Voila! Dina skor sitter där dom ska hädanefter.

Bildserien är tagen från www.fieggen.com. Där du kan läsa mer om olika knutar, snörningar och annat intressant.

Som avslutning en bild på hur det bör se ut. Till vänster en vanlig knut och till höger en säkrare ”skomakarknut”, bägge i korrekt utförande.

bfl_david_fred_knyta_skor_ratt