Ge upp Duktiga mamma-syndromet!

Blev lite (läs mycket) irriterad över denna krönika på Aftonbladet.

Varför, varför, varför ska mammor sätta sig i den här ”jag sliter och jobbar, tar hand om barnen, städar, lagar mat, hämtar barnen från dagis och aldrig tid för mig själv”-kategorin.

(Nu ska ni först veta att jag pratar om ett hem med två föräldrar, inte ensamstående eller andra som av någon anledning är enda föräldern i huset.)

Var är pappan? Kan han inte laga mat eller städa eller hämta barnen? Kom nu inte och påstå att han alltid är på jobbet. Vad jag vet (rätta mig om jag har fel) så finns det inte alltför många jobb därifrån man aldrig slipper hem. Och förresten, ni har ju barn tillsammans, så nån gång har han ju varit på samma plats som du.
Aj, han har massor med hobbyn. Ja, men då borde väl du också få komma iväg om han får, eller?

Släpp kontrollen och låt papporna ta hand om hemmet och barnen ibland också. Dom klarar nog av det, bara ni låter dom göra det! Gemensamma barn, gemensamt hem, låt pappan dra sitt strå till stacken, vem har bestämt att mammorna ska göra allt slitjobb?

Tycker det här med att kalla mammorna är ”multitaskande monster” är lite att lyfta fram sig och säga att ”se nu hur duktig jag är, jag offrar allt och sätter mig själv alltid sist”. Men är du duktig om du inte tar hand om dig själv? Är du duktig om du aldrig kräver samma rättigheter i hemmet som den andra vuxna du bor med? Hur duktig är du om du kör helt slut på dig själv?

Det pratas så mycket om jämställdhet, men varför slänger sig mammor frivilligt i denna roll som en hushållerska som ska ta hand om allting?

Nationalencyklopedin definierar jämställdhet som följande:

”Jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla väsentliga områden i livet”

Inom alla väsentliga områden i livet. Hemmalivet är ganska väsentligt eller hur?

Ge papporna en farsdag med barnen och gå själv ut och gå en sväng. Du behöver inte vara ett ”multitaskande monster” utan en medlem i en jämställd familj där både far och mor är team-arbetare med ett gemensamt mål; en lycklig och välmående familj!