Du får inte tejpa på armen

bfl kinesio 4Så sade jag till min fyraåriga son här om dagen. Han hade pysslat lite och lyckats tejpa en bit tvärs över armen på sig själv. I samma andetag fick jag ändra formuleringen till, ”ska man tejpa på armen måste man ha ett specialtejp”. Jag kom just på att det var denna kväll som jag hade kinesiologitejpningskurs på Norrvalla.

Kinesio eller kinesiologi tejpen har hudens karakteristiska egenskaper och kan därför överföra positiv sensorisk information till kroppen. Den hjälper kroppen att aktivera sin självläkningsförmåga och påverkar kroppen 24/7 så länge sen sitter kvar. Tejpen används med fördel i samband med t.ex. massage för att bibehålla effekten av massagen så länge som möjligt. Den kan sitta kvar 3-5 dygn och klarar både träning, dusch och bastu.

Vi var en brokig skara med deltagare, allt från vårdpersonal och tränare till elitidrottare och motionärer. Efter genomgång av teori och appliceringstekniker började vi tejpa. Saxarna gick varma och rullarna försvann en efter en. Axel, rygg, nacke, knä, arm osv. tejpades för att få en känsla hur man arbetar med kinesiotejpen. Alla rullar var slut när vi avrundade kursen.

bfl kinesio 1

– Ni är den grupp som tejpat mest på en kurs”

sa Kallvik vid kursslutet

Kursdragaren Henry Kallvik har i många år varit tejpare och massör åt Nykarleby IK (fotboll) och Blue Fox (innebandy). Han använder tejpen både på idrottare och privatpersoner med mycket goda resultat. 2009 började han importera och sälja medical- och idrottsmaterial via firman HK Aid

– Everything an athlete needs!

– Vi vet vad vi säljer!

så säger Kallvik själv om sitt företag

bfl kinesio 2 Fungerar tejpen?

Den direkta känslan av tejpningen var en liten retning i området. Efter ca 15 minuter känner jag en värmande och behaglig känsla i axeln. Jag har inga problem med axeln så det kan vara lite svårt att utvärdera resultatet.

Nacken fick jag tejpad av Kallvik själv, där har jag även spänningar och lite värk från och till. Så ska bli intressant att se hur det framskrider. Dagen efter tycker jag att känslan i nacken är den samma som den brukar. Men jag ska låta tejpen sitta kvar så länge som möjligt.

Någon negativ effekt som tejpen skulle ha kan jag inte komma på. Det skulle vara en extra vikt på några gram att bära på i så fall.

Placebo eller fungerar tejpen, vad tror ni?