Den ger ingen effekt i skåpet

Runt 2008 blev spikmattan så som vi känner till den idag, väldigt populär. Den såldes under många olika namn så som Fakirmatta, Shaktimatta, Yantramatta eller Hathamatta. Gemensamt för alla, är att de har taggar gjorda i plast med olika utformningar. Själv använder jag kort och gott ordet spikmatta, då vet de flesta vad man pratar om.

Mattan såldes ofta med argument som smärtlindrande, sänker blodtrycket, höjer immunförsvaret, lindrar migrän, bra för matsmältningen samt ökar blodcirkulationen. Viktnedgång fanns säkert också med, brukar vara med då någon vill tjäna pengar. Om man bortser från en del av påståendena och istället koncentrerar sig på de som har stöd av forskning, kan man se att spikmattan har ett par användningsområden.

bfl spikmattaI en studie jämförde man effekterna med att ligga på spikmattan mot att ligga på en mjuk säng. 32 personer fick ligga på spikmattan i 20 minuter och man kunde se en värmeökning på ryggen som var högre än den vid att bara ligga i sängen. Det vill säga att man får en ökad blodcirkulation och det i sin tur ger mer syre och näringsämnen till området, samtidigt som det transporterar bort restprodukter.

Spikmattan har också en avslappnande effekt, eller beror det bara på att man ligger stilla, det är upp till var och en att avgöra. Själv har jag svårt att ligga stilla utan att känna att jag gör något nyttigt. Så i det avseendet ger den mig personligen avslappning, du får testa själv och dra egna slutsatser.

Det finns lite olika varianter på mattorna, den på bilden har 8820 taggar och är väldigt bekväm att använda. Sedan finns de mattor med ca 6000 taggar och dessa är lite ”aggressivare”.  Själv har jag även en dyna så att man får bra tryck i nacken. Annars kan man använda en ihoprullad handduk under spikmattan för samma effekt.

Du har dock ingen nytta av att mattan ligger i skåpet, så ta fram den och sätt den i användning. Ett tips bara, somna inte på mattan. Man känner sig ganska borta när man vaknar efter en timme eller två.

Handen på hjärtat, hur många har den i skåpet för tillfället?