Ät rätt, ät mat!

Dieter kommer och går, men en som fungerat tusentals år är 16:8 metoden. Under 16 timmar av dygnet äter man mat regelbundet, sedan sover man 8 timmar. Tänk att det ska vara så svårt att förstå för en stor del av befolkningen.

till matens försvar

Jag läste nyligen boken ”Till matens försvar” av Michael Pollan. För det första mycket underhållande läsning, men även många sunda tankar kring kosten ville han föra fram. Eller som han själv uttrycker det.

-”Ät mat. Inte för mycket. Huvudsakligen från växtriket”

Det är en bra sammanfattning på boken och den är absolut läsvärd ifall man går och funderar hur man bör äta för att må och fungera bra.

Själv har jag aldrig lagt någon större tanke på vad jag äter. Som barn fick man alltid mammas supergoda hemgjorda mat serverad vid varje måltid. Att man var tvungen att hjälpa till ibland var ju inte alltid så roligt, men såhär i efterhand är jag tacksam för allt jag lärt mig. Samma gällde trädgårdslandet, som skulle rensas stup i kvarten kändes det som. Men med åldern kommer vishet (kan diskuteras) och egna trädgårdslandet växer sakta men säkert fram på gården. Chilin på fönsterbrädan börjar bli röd och planer på ett litet växthus till nästa sommar tar form.

Tack vare min uppväxt har jag fått en hälsosam grund att stå på. Det är inget speciellt man behöver tänka på när man köper sin mat, utan det kommer naturligt. Hittills har jag pratat om mat, är det inte det som man köper i butiken kan man undra. Det beror lite på, visst finns det mat i butiken, man bör dock oftast hålla sig till kanten av butiken. Grönsakshyllorna, köttdisken och mejerikylen, det är där den finns. Sedan fyller butiken upp övrigt utrymme med förpackningar med näringsämnen komponerade på alla möjliga och omöjliga sätt. Dessa skulle jag personligen inte kalla för mat.

Det är ju upp till var och en att äta det man äter, men det är lika ”lätt/svårt” att äta nyttig mat som att äta processerade sammansättningar av näringsämnen. Båda ska sättas i munnen och sväljas. Så att det skulle vara svårare att äta hälsosamt är bara en dålig ursäkt. Dock är det både dyrare och tar längre tid att tillreda mat. Har man inte tid så är det nog bara att ta det från något annat. Då har man fel prioriteringar ifall man tummar på maten.

Tags: