Active Release Techniques

ART

Senaste vecka spenderades på skolbänken igen. På programmet stod en ART utbildning för nedre extremiteterna på Norrvalla. Instruktörerna kom från Moss, Norge där ART har sitt Europa center. Active Release Techniques är en rörelsebaserad teknik för att behandla mjukvävnad så som muskler, senor, ligament, bindvävshinnor och nerver. ART är ett utmärkt komplement till massage och redan första dagen efter kursen hade jag användning av det jag lärt mig.

Vi var 11 som deltog i kursen, varav en var långväga gäst från Dubai. Han steg av planet i Vasa iklädd t-shirt och shorts, en lite bristfällig förhandskoll om Finland kanske. Skulle gärna ha fått vara snö och -15 för en ännu trevligare överraskning.

Det var intensiva dagar från åtta på morgonen fram till fem på eftermiddagen. Hemma blev det något att äta och sedan fortsattes det att öva på teknikerna. Frugan och båda killarna fick turas om att agera klient på kvällarna. Minstingen kom undan denna gång och tvååringen var lite svår att jobba med, det var tydligen roligare att busa med pappa.

art_norrvalla_bfl_2

Hur går då en behandling till?

Det är en kombination av att först utvärdera vårdbehovet via diskussion och genom att känna på vävnaderna. Onormal vävnad behandlas genom att sätta ett exakt tryck på stället som behöver vård samtidigt som klienten gör en specifik rörelse. Totalt finns över 500 olika protokoll varav vi på denna kurs gick genom benens 96 protokoll.

Jag är första i Vasa som kan titulera mig Certified ART Provider. Nästa kurs blir 2014, få se om det blir i Finland, Norge eller kanske Dubai.

Nedan hittar du mer information om ART

www.activerelease.com

www.activerelease.com/europe

ART:s ”fader” P. Michael Leahy berättar kort om metoden.